Aportul de lichide în timpul antrenamentului
Apa serveşte multor scopuri în corpul uman. Astfel apa, reglează temperatura corpului sau este folosită ca mediu de transport pentru substanţe vitale. O pierdere de lichide echivalent cu doar 2% din greutatea corporală poate reduce substanţial performanţa. O pierdere de mai mult de 5% creează riscul de greaţă şi crampe sau convulsii, iar dacă acest procent ajunge să depăşească 10% însăşi viaţa poate fi în pericol.
Mulţi sportivi subestimează importanţa unui aport adecvat de lichide, astfel încât aceştia trag deseori concluzii greşite în privinţa cauzelor crampelor musculare, a pierderii puterii şi apariţiei stării de oboseală.
Organismul trebuie să se obişnuiască cu un aport adecvat de lichide încă din timpul antrenamentelor. Aceasta înseamnă că pentru a obţine o performanţă optimă, este esenţial să se înceapă antrenamentul într-o stare bună de hidratare şi că este necesar să se înlocuiască lichidul pierdut în timpul efortului fizic.
Tips... ponturi pentru a te hidrata
O regulă de bază, care este cât se poate de valabilă: bea 1-2 litri de lichide pe zi şi aprox. 300-800 ml de lichid pe oră în timpul efortului fizic. Pentru activităţi fizice cu durată de până la 60 de minute, sunt foarte potrivite apa sau băuturile sportive cu un aport redus de energie, cum ar fi Carnitin 1000 Mineral Drink.
Pentru sesiuni de antrenament de până la două ore este recomandabilă o băutură sportivă izotonică sau hiptonică (în funcţie de toleranţa la aciditate şi nevoile energetice), Isotonic sau Competition.
Pentru eforturile mai lungi de două ore, organismul are nevoie de proteine precum şi de carbohidraţi, în acest caz, Long Energy Competition Formula şi Long Energy sunt foarte potrivite.
Bea 100 - 200 ml aproximativ la fiecare 15 minute în timpul antrenamentelor şi curselor de anduranţă. Acordă deasemenea o atenţie deosebită condiţiilor climatice, nevoia de lichide creşte atunci când vremea este caldă şi uscată.
Pentru informaţii detaliate despre cantităţile adecvate de lichide, poţi să consulţi recomandările experţilor elveţieni: Swiss Forum for Sport Nutrition.
Băuturi sportive ideale
Băuturile sportive sunt de obicei izotonice. Aceasta înseamnă că ele conţin aceeaşi concentraţie de substanţe dizolvate ca şi sângele, aşadar lichidul şi substanţele dizolvate ajung în fluxul sanguin rapid.
Pe de altă parte băuturile hipotonice, au o concentraţie uşor mai mică, dar în schimb în cele mai multe cazuri ele sunt tolerate mai bine de stomac. Absorbţia băuturilor sportive hipotonice este deasemenea uşor superioară celor izotonice. Ambele băuturi, izotonice şi hipotonice dispun în general de un larg spectru de zaharuri, reprezentând astfel surse de energie de durată. Din aceste motive ar trebui să acorzi o atenţie deosebită listei de ingrediente atunci când alegi o băutură sportivă!
Un alt factor cheie este conţinutul de sodiu. Acesta accelerează absorbţia glucidelor în sânge, care la rândul lor determină o mai bună absorbţie a apei şi astfel o schimbare a concentraţiei de substanţe dizolvate.