COFEINA - doze necesare si utilizarea ei

Câtă cofeină este în cafea?

Numeroase studii arată că, cofeina poate crește performanța de rezistență atletică și poate îmbunătăți concentrarea și atenția în fazele cruciale ale unei competiții. Instituții cunoscute din lumea nutriției sportive (Australian Institute of Sport, Swiss Sports Nutrition Society) înscriu așadar cofeina în clasa A, care corespunde unui supliment cu cel mai înalt nivel de evidență.

Forma în care este luată cofeina - fie ca si cafea, ceai, espresso, cola, pudră, shot, booster, gumă de mestecat, băutură energizantă etc. - joacă un rol minor. Ceea ce este crucial pentru sportivi este DOZA, precum și toleranța individuală și efectul cofeinei.

Societatea Elvețiană de Nutriție Sportivă consideră că următoarele doze sunt eficiente în sport:

• 3-6 mg cofeină pe kg greutate corporală cu 1 oră înainte de antrenament

• 3-6 mg cofeină pe kg în doze de 0,3 - 1,0 mg pe kg greutate corporală distribuite pe toată durata competiției (de ex. 50 mg pentru persoane de 75 kg = 0,7 mg/kg la fiecare 1-2 ore)

• 1-2 mg cofeină pe kg greutate corporală cu cel puțin 30 de minute înainte de încheierea competiției

Câtă cofeină este în cafea?

De exemplu, presupunând că un atlet cântărește 60 kg, aceasta ar însemna: luați aproximativ 180-360 mg de cofeină cu o oră înainte de începerea competiției. Câte cești de cafea sau espresso alcătuiesc această doză pot fi estimate doar aproximativ: conținutul de cofeină, tipul de cafea, tehnica de preparare și cantitatea de lichid din băutură variază prea mult. Un studiu realizat de Ben Desbrow, prin analiza a 97 de băuturi espresso diferite, în Queensland (Australia) ne arata ca, conținutul mediu de cofeină pe porție a fost de 106 mg. Intervalul măsurat a fost uluitor, dezvăluind un conținut de cofeină cuprins între 25-214 mg per cană. Un alt studiu al aceluiași autor a arătat că un espresso din același magazin Starbucks poate conține între 63-91 mg de cofeină.

Concluzie pentru sportivi: Oricine își acoperă nevoile de cofeină în antrenament și competiție cu fiolele de cafeină precum ACTIVATOR 200 de la producătorul elvețian de nutriție sportivă SPONSER® știe exact câte miligrame de cofeină ia (și anume 200 mg). În plus, amplificatoarele de cofeină precum ACTIVATOR 200 sunt practice de utilizat, la îndemână și au o varietate de gusturi.