Chiar dacă in general aceleași principii se aplică nutriției sportive atât vara, cât și iarna, există unele diferențe semnificative. Să aruncăm o privire la punctele cheie și să ne dăm seama la ce trebuie să acorde atenție sportivii.

Iarna: necesar mai mare de lichide cu senzație de sete mai mică

Practic, este important de știut că la temperaturi scăzute crește cererea de energie și la altitudini mai mari, și de lichide. Aerul uscat de la altitudini mari determină pierderea multor lichide. Aceste circumstanțe sunt documentate științific. În cazul activităților sportive la peste 2000 de metri acest lucru poate avea un impact major asupra performanței. Prin urmare, este important să acordați atenție aportului de energie și hidratarii regulate. În ciuda cerințelor comparabile de lichide, senzația de sete este în general mai scăzută iarna, iar necesarul de energie este mai mare pentru a compensa pierderile de căldură corporale cauzate de frig. Recomandare: consumați băuturi energizante calde!

Băuturile LONG ENERGY  și COMPETITION  sunt recomandate schiorilor de tura, deoarece garantează atât un aport suficient de lichide, cât și de energie. SPORT TEA  este de asemenea o bautura potrivita iarna. În mod ideal, băuturile ar trebui consumate calde și purtate într-un termos. Deoarece oamenii beau adesea mai puțin iarna decât vara, se recomandă să se dozeze puțin mai puternic băuturile energizante.

Alternative la „batoane energetice congelate”

Batoanele devin adesea tari și sticloase la frig. Se recomanda purtarea batoanelor, direct pe corp, astfel incat acestea sa ramana intr-o consistenta placuta pana la consumare. Gelurile energizante, LIQUID ENERGY GELS  pot fi luate practic întotdeauna nefiind afectate de frig.

Atenție: Avem nevoie de un sistem imunitar puternic în timpul sporturilor de iarnă.

Ca urmare a faptului că aerul rece este inhalat constant, sistemul imunitar și tractul respirator sunt foarte puternic provocate. Nucleotidele precum cele conținute în IMMUNOGUARD pot avea un efect de susținere aici.

Asigurați-vă că este ușor de manevrat

Alegerea unui bar din buzunar sau deschiderea unui termos în timp ce purtați mănuși poate fi destul de obositor. De aceea, poate este mai practic sa porti BORSETA SCHI  special creata pentru iarna, care pastreaza calde bauturile 6 ore si  in care sa incapa atat bidonul cu bautura energizanta cat si batoanele sau gelurile.

Recuperarea fizica este întârziată la altitudine

Regenerarea este la fel de importantă în sporturile de iarnă, ca și la temperaturile de vară. Accentul este pus pe rehidratare și completarea rezervelor de energie și proteine pentru regenerarea musculară. Alte aspecte nu trebuie luate în considerare din punct de vedere nutrițional iarna. Este firesc indicat, individual și situativ, să începeți cu băuturi calde și/sau mese ca primă măsură de regenerare pentru a încălzi organismul și a nu fi nevoit să cheltuiți energie suplimentară pentru producerea de căldură. RECOVERY  SHAKE de exemplu, este indicat fiind si un preparat care se poate combina cu laptele cald.

Autor: Remo Jutzeler

Head R&D SPONSER SPORT FOOD

Ing. UAS de științe alimentare aplicate

MAS Nutriție și Sănătate ETHZ