Dezvoltarea forţei este pentru mulţi sportivi de anduranţă un obiectiv de prim plan în faza pregătirii de bază. La fel ca şi în perioada competiţională, dieta în timpul fazei de dezvoltare a forţei este o ştiinţă şi este extrem de complexă. Următoarele rânduri oferă informaţii generale importante pentru o selecţie adecvată a suplimentelor, precum şi pentru o creştere musculară ţintită.

 

Nevoia de proteine

În timpul antrenamentelor de dezvoltare musculară, sportivii de anduranţă au nevoie de aprox. 1,2 - 1,5g de proteine ​​per kilogram greutate corporală / zi, pentru a forma şi menţine noua masă musculară; pentru perioade scurte de timp nevoia de proteine ​​poate creşte chiar până la 2g /kg corp. Fireşte chiar şi aceste cerinţe ridicate pot fi acoperite în general cu un regim alimentar variat şi echilibrat. De suplimente proteice pot beneficia cei care mănâncă neregulat (de exemplu în scopul de a atinge sau de a păstra o anumită masă corporală sau un procent scăzut de grăsime corporală utilizând o gamă limitată de produse alimentare), cei care au o dietă vegetariană săracă în proteine, cei care au cunoştinţe reduse despre nutriţie şi toţi cei care nu reuşesc să-şi satisfacă necesarul zilnic din dieta obişnuită.

Proteine de bază cu structuri protein-moleculare intacte: Multi Protein CFF​​, Whey Protein 94, Premium Muscle Support, Whey Isolat CFM ...

 

Motive pentru nevoia crescută de proteine

• Sunt necesare mai multe proteine ​​pentru a forma noi muşchi (antrenamente pentru dezvoltare musculară)
• Pentru a menţine masa musculară (rata de uzură)
• Epuizare crescută de proteine ​​funcţionale şi alţi compuşi ai azotului
• Efect stimulativ asupra sintezei proteice
• Rezerva de aminoacizi liberi din organism este un depozit de energie suplimentară, care este folosit pentru a proteja organismul împotriva epuizarii proteinelor proprii

• Proteinele susţin regenerarea şi întăresc sistemul imunitar

Forme de suplimente proteice

Proteine ​​intacte

Proteinele ​​intacte sunt aceleaşi ca şi proteinele ​​din alimente; acestea sunt cunoscute sub numele de polipeptide, în care un număr foarte mare de diferiţi aminoacizi sunt legaţi împreună. Tractul digestiv trebuie să separe aceste proteine î​n aminoacizi liberi, dipeptide şi tripeptide, astfel încât să le poată absorbi. Cele mai multe suplimente (pudră sau băutură) conţin diferite combinaţii de proteine din grâu, ou, lapte, soia, precum şi cazeină.
Cel mai bun argument în favoarea proteinelor ​​intacte este că organismul uman s-a adaptat la digestia lor de peste milioane de ani. Organismul reacţionează funcţional şi eficient la un aport de proteine ​​intacte. În nutriţia sportivă aportul de proteine ​​intacte, este recomandat ca supliment de bază la micul dejun sau pe parcursul zilei.

 

Proteine hidrolizate

Proteinele hidrolizate sunt obţinute prin separarea enzimatică a acestor proteine î​n aminoacizi individuali, dipeptide (doi aminoacizi legaţi) şi tripeptide (trei aminoacizi legaţi).

Avantajul proteinelor hidrolizate ​​este că ele vin deja în formă "predigerată", astfel încât acestea sunt mai uşor şi mai rapid absorbite. Acesta este motivul pentru care utilizarea lor este recomandată în general cu puţin timp înainte, în timpul sau imediat după antrenament.
Proteine hidrolizate​​, cum ar fi Amino Force, Glutaminpeptid, Amino 12500 şi Ultra Pro, sunt de preferinţă consumate cu puţin timp înainte, în timpul sau după antrenament. În funcţie de preferinţele personale aceste preparate pot fi luate separat sau în combinaţie cu o băutură sportivă.

 

Aminoacizi liberi

Aminoacizii liberi sunt produşi în urma unui proces de fermentaţie. Avantajul aminoacizilor liberi este că aceştia pot fi amestecaţi în proporţia dorită şi deasemenea ei oferă o bio-disponibilitate (capacitatea de a fi absorbită de organism) relativ rapidă.

L-Glutamine 100% Pure

Un rol important în nutriţia sportivă este jucat de aminoacizii BCAA, care sunt folosiţi de către cei care practică sporturi de forţă şi de anduranţă. BCAA sunt aminoacizi cu legături ramificate, care sunt absorbiţi direct de muşchi. Ei oferă organismului  combustibil în perioade de efort sau stres. Deasemenea din BCAA, organismul îşi poate produce propria glutamină. Practicanţii sporturilor de anduranţă utilizează BCAA nu doar pentru că oferă energie suplimentară, ci şi pentru că reduce formarea de serotonină, deci întârzie apariţia senzaţiei de oboseală.
BCAA
, BCAA Instant

Pentru a susţine dezvoltarea musculară după un antrenament intensiv, studiile arată că organismul are nevoie de cel puţin 6g de aminoacizi esenţiali. De fapt organismul are nevoie de o combinaţie a tuturor aminoacizilor esenţiali (cei care sunt esenţiali pentru viaţă), nu doar o selecţie a acestora. AMINO EAC conţine toţi cei 8 aminoacizi esenţiali şi 3 aminoacizi semi-esenţiali.  AMINO EAC este luat în mod ideal înainte, în timpul şi după eforturi intensive de forţă. 

Pentru sportivii de anduranţă care depind de o greutate corporală redusă, AMINO EAC este ideal deoarece conţine numai aminoacizi esentiali, fără calorii în plus.